Οι σχηματισμοί κηροπήγιων είναι βραχυχρόνια σήματα αν και πολλές φορές σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας μακροχρόνιας τάσης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την ψυχολογία που κρύβεται πίσω από τις μεταβολές της τιμής, ενώ μας δείχνουν ποιος κέρδισε την ”μάχη” μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι αγοραστές ή οι πωλητές.
Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους σχηματισμούς αντιστροφής και τους σχηματισμούς συνέχισης της τάσης, αν και η πρώτη είναι πιο σημαντική γιατί μας παρέχει ενδείξεις για το πότε θα αντιστραφεί η υπάρχουσα τάση (reversal). Ανοίγοντας θέση στην αρχή μιας βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας τάσης ελαχιστοποιούμε τις ζημιές και μεγιστοποιούμε τα πιθανά κέρδη. Το άνοιγμα μιας τέτοιας θέσης είναι ο υπέρτατος στόχος για κάθε trader ή επενδυτή και οι σχηματισμοί κηροπήγιων είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως και με τα άλλα τεχνικά κριτήρια, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα αλλά σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης όπως οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις.
Οι σχηματισμοί κηροπήγιων μπορούν ν’ αποτελούνται από ένα έως πέντε κηροπήγια. Μερικοί από αυτούς συναντώνται πολύ συχνά ενώ άλλοι εμφανίζονται σπάνια σ’ ένα γράφημα. Υπάρχουν περίπου τριάντα bullish και bearish ζευγάρια σχηματισμών αντιστροφής και περίπου 15 σχηματισμοί συνέχισης.
Σχετικά με τους σχηματισμούς αντιστροφής, όσο πιο απότομη είναι η τάση που προηγείται, τόσο πιο αξιόπιστο είναι και το σήμα που δίνουν. Σε πλευρική κίνηση δεν έχουν καμία αξία.
Πως να χρησιμοποιήσετε τις σελίδες με τα candlesticks
Οι σελίδες ”Ανοδικοί & καθοδικοί σχηματισμοί αντιστροφής κηροπήγιων” και ”Σχηματισμοί κηροπήγιων συνέχισης τάσης” περιέχουν έναν πλήρη κατάλογο όλων των επίσημα καταγεγραμμένων σχηματισμών. Η ταξινόμηση τους έχει γίνει ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης τους και όχι αλφαβητικά. Δίπλα από κάθε ανοδικό σχηματισμό που σηματοδοτεί reversal μετά από καθοδική τάση, υπάρχει ο αντίστοιχος καθοδικός που σηματοδοτεί reversal μετά από ανοδική τάση. Για τους πιο συχνά συναντώμενους υπάρχουν links για πιο αναλυτική επεξήγηση και παραδείγματα. Όταν το χρώμα του κηροπήγιου είναι πορτοκαλί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι είτε πράσινο, είτε κόκκινο. Χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα CRTL+F μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο σχηματισμό με τ’ όνομα του. Επίσης αν έχετε εντοπίσει σ’ ένα γράφημα κάτι που μοιάζει με σχηματισμό αλλά δεν ξέρετε αν όντως είναι, μπορείτε να ανατρέξετε στην κατάλληλη σελίδα και με μια γρήγορη ματιά να κοιτάξετε αν υπάρχει.