Το χρέος των Ηνωμένων πολιτειών μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 ήταν περίπου 17 τρις δολάρια, συγκεκριμένα 16,763 τρις (πηγή: Financial management service, Ownership of Federal securities). Η διαδεδομένη αντίληψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι στα χέρια της Κίνας είναι λανθασμένη. Για την ακρίβεια η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός δανειστής της Αμερικανικής κυβέρνησης αλλά όχι και ο μεγαλύτερος γενικά.
Το Αμερικανικό χρέος μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι το ενδοκυβερνητικό, δηλαδή αυτό που κατέχουν διάφοροι Αμερικανικοί δημόσιοι οργανισμοί (όπως π.χ. τα Αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία) συμπεριλαμβανομένου της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας (FED). Η δεύτερη κατηγορία είναι το χρέος που κατέχουν τα άλλα κράτη ή ξένοι κρατικοί οργανισμοί (π.χ. ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία) ή ιδιώτες (Αμερικάνοι ή μη) ή νομικά πρόσωπα (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια).
Σε γενικές γραμμές περίπου 6,8 τρις δολάρια Αμερικάνικου χρέους ανήκει σε ενδοκυβερνητικούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας (FED) η οποία αγοράζει χρέος προκειμένου να ασκήσει τη νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης. Τα υπόλοιπα 9,9 τρις βρίσκονται σε θεσμικούς ή ιδιώτες επενδυτές εκτός Αμερικής εκ των οποίων ο μεγαλύτερος είναι η Κινεζική κυβέρνηση με περίπου 1,3 τρις δολάρια με την Ιαπωνία να ακολουθεί με 1,2 τρις.
Το συνολικό χρέος των Ηνωμένων πολιτειών ως ποσοστό του ΑΕΠ ήδη βρίσκεται περίπου στο 101% και είναι το μεγαλύτερο από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, γεγονός που προβληματίζει τους Αμερικανούς αξιωματούχους και προκαλεί συνεχής τριβές ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς για την αναγκαιότητα διαρκούς ανόδου του αλλά και τους τρόπους μείωσης του.
Παρακάτω ακολουθεί περιληπτικός πίνακας με τους μεγαλύτερους κατόχους Αμερικανικού χρέους.